top of page

San Demetrio Corone (Shën Mitri në arbëreshe është një qytet italian me 3 258 banorë [   në provincën e Kozencës në Kalabri. Me një lartësi prej 521 m mnd që ngrihet nga kodrat e Sibarit. rrafshnalta në Sila Greca, ka pamje nga ana e djathtë e luginës së poshtme të Cratit, nga e cila keni një pamje të masivit Pollino.

Qyteti është ndër qendrat më të rëndësishme kulturore të komuniteteve shqiptare të Italisë dhe ruan gjuhën shqipe, ritin bizantin, zakonet, kulturën dhe identitetin etnik të origjinës së tij. Është selia e "Collegio Italo-Albanese di Sant'Adriano" (1732-1794), një organ i rëndësishëm fetar dhe kulturor për ruajtjen e riteve dhe traditave orientale  fari i patrie , Trashëgimia e identitetit shqiptar, në të cilën u formua inteligjenca italo-shqiptare e kontinentit. Është pjesë e rrethit të Kishës Italo-Shqiptare të Eparkisë së Lungros.

Në katundin Macchia Albanese, që ndodhet në 418 metra mbi nivelin e detit, lindi  Girolamo De Rada , arbëresh suprem vate, babai i letërsisë moderne shqiptare.

Prej vitesh muzika, kënga dhe tingujt e rinj të shqiptarëve të Italisë janë grupuar këtu në “Festival della Canzone Arbëreshe”.

HISTORIA

San Demetrio Corone u ndërtua në fund të shekullit të 15-të nga mërgimtarët  Shqiptarët  ndërtuar nga turqit5cf58d -136bad5cf58d-ndërtuar nga turqit5cf58d-136bad5cf58d-136bad5cf58d-ndërtuar nga turqit 781905-2005-2000-2000-2000. Its founders arrived there from Albania in 1471, later the Arvaniti (Greek-Albanian) of the second arrived  diaspora  e_cc781b94-136bad5cde-3194-bb3b- 136bad5cf58d_e_cc781bdeci -136 _cc781905 -5cde-3194-bb3b-136bad5cf58d_from the city of_cc781905-5cde-3194-bb3b- 136bad5cf58d_ Corone  in_cc781905-5cde-3194bbad5-136bd3_cc781905-5cde-3194 -bad5 -134bd3 -134bd5 between 1532 and 1534. [4] [5]

 

Ish manastiri i Sant'Adriano

Mërgimtarët shqiptarë ndërtuan qendrën e banuar pranë oratorisë së lashtë të Sant'Adriano-s, ku në shekullin e 10-të San Nilo di Rossano ishte strehuar për t'u lutur, duke jetuar në një shpellë, duke krijuar një jetë monastike lokale baziliane. Megjithatë, zona ka qenë e banuar në një periudhë të mëparshme, gjithmonë daton në vendbanimet e murgjve orientalë (shek. VII). Vendbanimi i parë njihej në latinisht si Situ Sancti Dimitri, ndonëse banorët e tij e kanë quajtur gjithmonë katundi i Shën Mitrit. Dëshmia e faktit se një manastir i vogël ka ekzistuar para ardhjes së shqiptarëve jepet nga Kapitullimet e 3 nëntorit  1471 , kur arkimandriti abati Paolo Greco shkoi te noteri De Angelis për të hartuar një të cilin ai regjistroi angazhimin për të pritur refugjatët shqiptarë pas Dukës Teodoro Lopez në fshatin San Demetrio, me të drejtën e kultivimit të tokave.

 

Monument i Garibaldit

In the  1524   there was a new Albanian immigration following the war that 94- bussecond -136bond-5busse-3192cond-3194d-3194 -5b Turks: gli  Albanians  di  Corone , city of the Morea, today entered the emperor Peloponnesus 3194-Peloponnese-3194 -136bad5cf58d_ Mbretëria e Napolit  e shpërndahet në vende të ndryshme të themeluara nga paraardhësit e tyre, duke përfshirë San Demetrio. Pas konstituimit të  Mbretërisë së Italisë _cc781905-5cde-3194-bb3b- 136bad5cf58d_ emri “Corone”, në kujtim të diasporës shqiptare,18 iu shtua komunës së dytë, në veçanti 6 ).

San Demetrio Corone është selia e Kolegjit Italo-Shqiptar të Sant'Adriano: i quajtur fillimisht Collegio Corsini, ai u themelua nga Papa Klementi XII në 1732 a San Benedetto me urdhër të Ulla-s për të përgatitur italianët,- Kleri shqiptar për ruajtjen e ritit bizantino-grek. Më pas u transferua në San Demetrio Corone në 1794, pas kërkesës së peshkopit Francesco Bugliari. Që nga viti 1794, historia e territorit ka qenë e lidhur thellësisht me atë të Kolegjit, të themeluar nga Mbreti Ferdinand IV në vend të manastirit të shtypur. Ai u bë një organizëm i rëndësishëm kulturor i shqiptarëve të Italisë, si dhe instituti i parë i formimit kulturor në Kalabri, nga muret e të cilit dolën figura të ndritura të Risorgimento-s italiane si Agesilao Milano (1830-1856) dhe Domenico Mauro (1812-1873). , dhe njerëz të letrave dhe juristë të tillë si Cesare Marini (1792-1865) dhe  Girolamo De Rada _cc781905-5cde-3194-bb3b-1384-13815c.

 

TRADITA POPULLORE

Gjatë përkujtimit të të vdekurve është sugjeruese vizita e priftërinjve (papadëve) në familje, për të vazhduar me bekimin e "panagie" (tryezë me verë, bukë, grurë të zier dhe një qiri të vendosur në qendër), simbole. të ringjalljes së trupave dhe të pavdekësisë së shpirtit.

It is customary, by tradition, between the night of  Saturday  e_cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad5cf58905_sunday _cc7bde81-3194-136bad5cf58905-3194 -b3bde81-3194-136cf58905 -3194c7905 -bb3b-136bad5cf58d_ Java e Shenjtë   (Java dhe Madhe), shkoni te shatërvani i murgjve (pusi) në Collegio di San Adrianosteal the wateringte, to. Zakonisht shkojmë në grup, në heshtje të plotë, sipas një rregulli që nuk duhet shkelur, edhe nëse tundimet nuk mungojnë. Pikërisht në mbrojtje të këtij rregulli shkojmë me “dokaniqie”, një shkop i gjatë me skaj të pirun. Këtu para oborrit të kishës është ndezur një zjarr i madh (qeradonulla). Në momentin e ndezjes këndohet kënga greke "Kristos Anesti" (Krishti u ngjall). Në mëngjes në orën 5:30 në kishë mbahet mesha e quajtur mesha e agimit ose “FJALA E MIRE”

26 tetori bie festa e shenjtit mbrojtës të  dhe panairi mbahet për tre ditë. Tradita thotë se një ditë më parë nga dera kryesore e kishës del “kali i Shën Dhimitrit” i mbështetur nga dy persona pas tij. Është bërë nga papier-mâché dhe shkon shtëpi më shtëpi, duke mbajtur mesazhe përshëndetëse dhe duke marrë në këmbim para, verë ose të tjera. Të mërkurën e hirit, gjatë karnavalit_cc781905-5cde-3194-bb3b- 136bad5cf58d_ , bëhet varrimi i "Nikollës", një plaku i veshur me lecka me karaktere të ndryshme. Menjëherë pas kësaj, shejtanët (djelzit), të mbuluar me lëkurë dhie, hyjnë në skenë.

Më 26 gusht, në vend të kësaj, festohen shenjtorët Adriano dhe Natalia, bashkëpatronët e qytetit dhe gjithashtu me rastin e kësaj feste ka tre ditë panair dhe në sheshin përballë kishës ngrihen "Barracche". ku takoheni për të ngrënë sanduiçe, por më shumë unë ha zierjen e trashit.

SE SI TË MERRNI

Nga COSENZA
Autostrada A3 - Drejtimi Salerno, dalja e autostradës Torano (vazhdimi për në Mongrassano Scalo, rruga provinciale për Santa Sofia d'Epiro, San Demetrio Corone); ose kryqëzimi i autostradës Tarsia (vazhdimi në digën Tarsia, c / da Sant'Agata, Cantinella di Corigliano, c / da San Mauro, rruga provinciale për San Demetrio Corone);

  »Nga SALERNO
Autostrada A3 - drejtimi Reggio Calabria, dalja e autostradës Sibari (vazhdimi për në Sibari, Cantinella di Corigliano, c / da San Mauro, rruga provinciale për San Demetrio Corone);
»Nga 106 BIS
Dalja e fshatit Frassa, vazhdimi në c/da San Mauro, provincial

  për San Demetrio Corone;

www.autostrade.it

 

"ME AUTObus
»IAS Scura, tel. 0983/886696, Faks 0983/565411;  
www.iasautolinee.it

  »Simet, tel. 0984/953342, Faks 0983/516079;
www.simetspa.it

 


"NË TREN
»Linja Tirrenike: Stacioni hekurudhor Paola

(vazhdim në Castiglione Cosentino);

  »Linja Adriatik / Jon: stacioni hekurudhor Sibari;

  »Shërbimi FS njofton tel. 848888088;

www.trenitalia.it

www.ferroviedellostato.it

 

"ME AVION
»Aeroporti Lamezia Terme;
tel. 0968/414111

  www.lameziatermeairport.it

bottom of page